Hvordan virker et batteri? Batteriafladning Hvilket batteri passer til min bil? Et batteris anatomi Sikker håndtering af batteri Sammenligning af cykluskapacitet Powersports AGM batteri installation & opfyldning Batteritermer, definitioner og ordliste
← Batteri basisviden

Batteriafladning

Hvis batteriet ikke kan starte bilen siger man almindeligvis at det er ”dødt”, selv om det ikke teknisk er korrekt. Et batteri der aflades – fordi du glemte at slukke lygterne eller fordi generatoren er dårlig – kan genoplades til fuld kapacitet. Når et batteri kommer til slutningen af sin levetid kan det aldrig oplades tilstrækkeligt til at få kraft nok til at gøre nytte. Så er batteriet virkelig dødt og skal udskiftes.

Hvis batteriet er afladt, men ikke helt dødt, kan du starte det ved hjælp af et andet, fuldt opladt batteri. Omkring 30 minutters kørsel bør give generatoren tid til at oplade batteriet helt. Men hvis generatoren, eller en anden komponent i bilens elsystem, er defekt oplades batteriet ikke, og ikke engang en mekaniker eller servicestation kan oplade det igen. Så hvis batteriet konstant aflades bør du lade nogen se på det elektriske system inden du udskifter batteriet. Hvad der ser ud som et dårligt batteri kan være et problem i køretøjets elektriske system. Hvis nogen del af det elektriske system er i stykker vil det tage al kraft fra det nye batteri – og du bliver stående på landevejen.